Nederlandse kunst na de Tweede Wereldoorlog: Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum in de stad Schiedam. Het werd opgericht door Johan van Lengen, die ook de eerste directeur van het museum was. Het Stedelijk Museum Schiedam bezit enkele zeer belangrijke stukken Nederlandse kunst van na de Tweede Wereldoorlog, waaronder schilderijen van Anton Heyboer en beeldhouwers als Theo Botschuijver en Jan Wiegers.

Het museum is een plek voor moderne en hedendaagse kunst. Het staat in de top vijf van Nederlandse musea in zijn soort sinds het zich begon te richten op naoorlogse kunstenaars uit Nederland, en verdiende zichzelf een internationale reputatie als een van Europa’s beste kleinere galeries. Zozeer zelfs dat deze historische instelling de derde plaats kreeg na het Stedelijk Museum van Amsterdam (de primaire locatie) naast een andere beroemde POMA-locatie: Kunstcentrum Boijmans van Beuningen.

Collectie met kunstwerken vanaf 1945

De collectie moderne kunst van het museum is omvangrijk, met niet minder dan 250 CoBrA-werken. Maar de collectie bevat ook stukken uit de hele Nederlandse geschiedenis en over vele decennia na de Tweede Wereldoorlog; deze schilderijen zijn allemaal van kunstenaars als Kees Verwey of Gerrit Benner, maar ook Christie van der Haak en Eric de Nie zijn vertegenwoordigd, naast leden als Joep Baert die een prominent lid was tijdens de oprichtingsperiode (1931-1945).

Daarnaast is er de cultuurhistorische collectie

Het Stedelijk Museum in Schiedam heeft een prachtige collectie Nederlandse naoorlogse kunst. De rijke en armoedige geschiedenis hier wordt uitgebeeld aan de hand van meer dan duizend voorwerpen uit het indrukwekkende verleden van de stad, die veel verder reiken dan alleen dranken als jenever (een soort alcohol die in deze streek wordt gemaakt).

Het Jenevermuseum heeft een aantal fascinerende stukken in langdurige bruikleen – wij raden u aan ze allemaal te bekijken wanneer u het museum bezoekt.

Cobra

Cobra is een groep kunstenaars die in 1948 Cobra in het leven riepen om de drie landen van de oorspronkelijke oprichters te vertegenwoordigen – Denemarken (Kopenhagen), België (Brussel) en Nederland Amsterdam. Uiteindelijk kwamen ze allemaal weer bij elkaar voor een laatste tentoonstelling in het Stedelijk Museum waar hun individuele werk vandaag de dag te zien is en waar die bepaalde stijl of stroming ook goed vertegenwoordigd is.

Kunstprijs

In 2006 is het Stedelijk Museum Schiedam een samenwerkingsverband aangegaan met de Volkskrant en AvroTros om hun prijs voor jonge kunstenaars uit te reiken. Dit is een Nederlandse prijs die meestal elk jaar wordt uitgereikt aan vijf personen die zijn genomineerd door kunstscouts van binnen of buiten de landsgrenzen (Nederland). De winnaar krijgt 10 duizend euro!

In 2008 hadden we onze eerste vrouwelijke genomineerde: Chantal Mboup uit Kameroen – zij werd pas de tweede vrouw ooit in de geschiedenis na Hannelore Faber 36 jaar geleden toen zij haar eigen BeeldendeKunst Prijs won, wat zich laat vertalen in “artistiek talent”.

Gevestigd in Schiedam

Het museum is gevestigd in de oudste dijk van Schiedam, de Hoogstraat. In het pand was ooit het Sint Jacobs Gasthuis gevestigd – een herberg voor arme mensen die ziek of bejaard waren; er zijn hier nog twee vleugels . En centraal tussen die twee? Een kapel! Het heeft onlangs zijn meest recente renovatie ondergaan (2013) waarbij niet alleen nieuwe tentoonstellingen zijn toegevoegd, maar ook café/winkelruimte waar u ook cadeaus uit onze winkel kunt kopen.

Pierre Janssen, een gepassioneerd en toegewijd man die altijd al geïnteresseerd was in kunst, kreeg de opdracht om curator van dit museum te worden. Hij begreep dat de mensen zouden komen als ze iets nieuws te zien kregen; daarom organiseerde hij recensies voor schilderijen van verschillende kunstenaars die op zichzelf al indruk maakten, alsmede discussies erover met andere vakmensen zoals hijzelf (een beeldhouwer). Het werd zo’n groot succes dat er al voor openingstijd elke ochtend bezoekers stonden, hopend tegen beter weten in dat deze dag misschien nog wat nieuws zou brengen of misschien één schilderij dat de moeite waard was!

In 1960 zag Pierre hoe TV-presentator Kunstgrepen live in heel Nederland werd uitgezonden – waarschijnlijk kende iedereen toen al zijn naam, want ieder Nederlands kind keek minstens drie keer per week televisie)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *