Modelspoorwegmuseum: Een Leuk Dagje Uit met de Kids!

Het Modelspoorwegmuseum is een leuk dagje uit voor het hele gezin. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van model locomotieven, treinen, en spoorweg gerelateerde memorabilia. Er zijn ook tentoonstellingen over de geschiedenis van de spoorwegen in Sneek. Deze attractie is gratis te bezoeken!

Je zou denken dat een museum over modelspoorwegen misschien te geavanceerd is voor kinderen, maar dit National Model Railroad Museum is iets bijzonders. Kinderen kunnen verschillende modellen zelf bedienen door op knoppen te drukken en ze hebben ook de mogelijkheid om met treinen te spelen! Er zijn ook prachtige displays van spoorwegmaterieel die ongetwijfeld in een oogwenk hun interesse zullen wekken – vraag maar aan een peuter of kleuter die je kent hoe leuk het spelen op treinrails is geweest.

Het museum is niet alleen interessant voor kinderen, ook de liefhebbers van modeltreinen zullen veel van hun gading vinden. De collectie modeltreinen in dit museum is zeer uitgebreid en er is hier voor elk wat wils grote merken zoals Fleischmann Märklin Trix van toen helemaal tot nu!

Groot Museum

Het museum bestaat uit twee zalen en een verdieping, de entresol. In deze zaal vindt u grote displays over de Nederlandse spoorwegen, van hun eerste locomotief gebouwd in 1839 tot en met de modeltrein van Arriva uit 2008! De Scheltema Collectie geeft hier een overzicht van wat er in de loop der tijd met de spoorweginfrastructuur in ons land is gebeurd – er zijn zelfs schaalmodellen zodat bezoekers ze ook van dichtbij kunnen bekijken.

De enorme treinenverzameling van Lieuwe Ferwerda, een Rotterdamse ondernemer geboren in 1925 die op zijn 13e begon met het verzamelen van Märklin modeltreinen en nu al meer dan 10.000 stuks op zijn naam heeft staan! Hoewel de grote zaal van het museum de thuisbasis is voor fascinerende tentoonstellingen zoals deze – zijn er ook wisselende tentoonstellingen die bezoekers bij elk bezoek iets nieuws bieden.

Kinderen kunnen met treinen spelen

Het museum is een geweldige plek voor kinderen om te leren en te spelen met treinen. Jongere kinderen kunnen spelen met de kleinere modellen van LGB, terwijl oudere kinderen genieten van het rijden op complexere sporen, zoals Märklin-sets die er in veel verschillende maten zijn!

De Snitser Berg Baan, een LGB modelspoorbaan gebouwd door de eigen modelbouwers en ontwerpers van het museum, is in volle gang als u binnenkomt. U kunt de treinen van alle kanten bekijken, maar er zijn ook veel vitrines met andere modellen voor uw plezier, waaronder een heel bijzondere Fleischman zelf!

Joop Bolland

De eerste verdieping van het museum herbergt een aantal ongelooflijke lay-outs gebouwd door Joop Bolland en de heer Frijlink, twee gerenommeerde modelbouwers uit België die hun carrière hebben besteed aan het ontwerpen van spoorwegmodellen in schaal 1:160 voor bedrijven als Minitrix of Arnold. U vindt deze kleinere versies tentoongesteld samen met andere indrukwekkende displays die dit zeer bekwame vakmanschap laten zien!

Op de tussenverdieping zijn verschillende diorama’s te vinden, waaronder een afbeelding van Rotterdam rond 1900 met Delftsche Poort en een afbeelding van een oude jaren ’80 buurt. Een andere speciale plek is voor degenen die het leuk vinden om treinenfilms van veraf te bekijken door in vintage stoelen te gaan zitten onder het genot van een kopje koffie of thee!

In het stationsgebouw van Sneek

Het museum is gehuisvest in de linkervleugel van een fraai stationsgebouw dat meer dan honderd jaar geleden werd gebouwd. De buitenkant is versierd met bakstenen banden en ruitvormen, waardoor Sneek voor reizigers heel pittoresk is om te zien!

Dit betreffende station ligt aan de lijn Leeuwarden-Stavoren en is nog steeds in bedrijf. Dit versterkt de relatie met de modelspoorwegen, omdat men het vaak per trein kan bezoeken vanuit de buurt van Sneek, dat ook bereikbaar is via de veerdienst Enkhuizen – Stavoren als u in Noord-Holland rondreist. Ook voor kinderen is het een belevenis als ze erheen gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *