Ooit afgevraagd hoe het was om in Nederlands-Indië te leven? Nu kun je een glimp opvangen van het leven in de Nederlandse kolonie met de opening van dit nieuwe museum!
Dit is een van de vele musea die onlangs zijn geopend over de geschiedenis en cultuur van Indonesië. De tentoonstellingen zijn zo goed gemaakt, dat het voelt alsof je er echt bent. Het is verbazingwekkend hoeveel ze laten zien op zo’n kleine hoeveelheid land.
Het Nederlands-Indisch Museum in Arnhem is een van de vele musea die zich bezighouden met de geschiedenis, cultuur en bevolking van deze voormalige kolonie. Dit was tot 1940 toen het onafhankelijk werd na zo lang deel te hebben uitgemaakt van Indonesië! Andere locaties zijn Delft, Amsterdam en Leiden, die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken als u meer wilt weten over hoe het leven hier in de koloniale tijd was – er is sindsdien veel veranderd, nietwaar?
Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om Indonesië. Nederlands-Indië stond bekend als een van de belangrijkste koloniën voor meer dan 300 jaar, totdat de Eerste Wereldoorlog uitbrak en uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van Indonesië na een aantal lange jaren gevuld met strijdende partijen. Er zijn vele musea gewijd aan het documenteren van deze historische periode – sommige hebben zelfs hele afdelingen die uitsluitend gewijd zijn aan het tentoonstellen van artefacten van wat nu “de voormalige Nederlandse kolonie” wordt genoemd.
Museum Nusantara in Delft
Mijn favoriete museum in Delft is Museum Nusantara. Het herbergt allerlei oude papieren uit Indonesië en andere kunstvoorwerpen die te maken hebben met de cultuur van dat land, waaronder meubilair dat in de koloniale tijd door verschillende bevolkingsgroepen werd gebruikt! Er zijn ook veel displays over de Nederlands-Indonesische geschiedenis, samen met een uitgebreide bibliotheek met boeken over NEI (Nederlands-Indië) geschreven in het Nederlands of Indonesisch – perfect voor iedereen die meer wil leren terwijl hij zelf door de stad toert.
In het begin van de 20e eeuw waren er veel musea in Indonesië die voorwerpen uit verschillende delen van Azië tentoonstelden. Het is nu echter moeilijk om nog sporen te vinden van die musea die in de loop van de tijd zijn verdwenen, zoals het Museum Nusantara, dat ooit heeft bestaan, maar nu niet meer, omdat het zo weinig waarde hecht aan het behoud van cultureel erfgoed voor het nageslacht.
Museum Bronbeek in Arnhem
Het Bronbeek Museum in Arnhem is het grootste museum over Nederlands-Indië, en werd oorspronkelijk geopend als een huis voor oud-soldaten. Het heeft ook een ander doel: laten zien hoe glorieus het er onder kolonisatie aan toe kon gaan.
Het museum is een fascinerende blik in het verleden en leert u over de geschiedenis van ons land. De permanente tentoonstelling “Het Verhaal van Indonesië” begint met de Nederlandse kolonisatie in de 17e eeuw tot de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog die uiteindelijk tot het heden heeft geleid; het beslaat bijna 300 jaar.
Nationaal Museum van Wereldculturen
Het Nationaal Museum van Wereldculturen is nu één enkele instelling, nadat het is voortgekomen uit een uitgebreide fusie met drie andere musea. Het nieuwe geheel bestrijkt veel verschillende gebieden, waaronder cultuur en geschiedenis in Afrika, Azië en Oceanië, en Nederlands-Indië (nu Indonesië). Bezoekers krijgen meer te zien dan alleen maar artefacten die op een bepaald moment worden tentoongesteld – ze worden aangemoedigd om vrij te bewegen in plaats van rond te toeren door respectvol observerend zwijgen.
Verzetsmuseum
Het Verzetsmuseum in Amsterdam heeft ook een grote afdeling over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Deze permanente tentoonstelling richt zich op de Japanse invasie en bezetting, en ook op hun interneringskampen voor Europeanen tijdens WO II nadat Indonesië onafhankelijk van hen werd.
Museon
De kleine tentoonstelling in het Museon gaat over de geschiedenis van Nederlands-Indië en wat zij moesten kiezen tussen Indonesië of Nederland.