De gigantische, prachtige Nederlandse musea

Nederland is een prachtig land met veel bezienswaardigheden. Een van de populairste toeristische bestemmingen in Nederland zijn de musea, die allemaal op hun eigen manier geweldig zijn. Of je nu iets wilt leren over geschiedenis of wetenschap, de Nederlanders hebben voor ieder wat wils! In dit artikel bekijken we een aantal van de beste musea uit verschillende categorieën en wat ze zo bijzonder maakt.

Er zijn veel internationaal bekende kunstwerken in Nederland, uit verschillende periodes en stijlen. In een museum als het Rijksmuseum kunt u de Nederlandse geschiedenis tot leven zien komen met schilderijen van Rembrandt van Rijn of Vincent Van Gogh tentoongesteld voor iedereen om van te genieten!

Amsterdam

Als u op zoek bent naar musea van wereldklasse in een van de mooiste steden, dan is Amsterdam uw beste gok. Samen met de ongelooflijke Van Gogh en Rijksmuseum collecties zijn er andere geweldige attracties zoals Scheepvaart Museum of zelfs Anne Frank Huis! Maar als we slechts twee van deze prachtige musea zouden moeten aanraden, zou het moeilijk zijn om niet te kiezen tussen The Heineken Art Gallery of TropenMuseums’ Bunker, die beide een verschillende sfeer bieden, afhankelijk van wat voor soort kunst je meer aanspreekt: moderne Nederlandse meesters of Afrikaanse beeldhouwkunst en maskers?

Rijksmuseum

Hoewel het Rijksmuseum al meer dan 100 jaar geleden werd gebouwd, is het nog steeds een van de populairste attracties van Nederland. De prachtige architectuur en de ongelooflijke kunstcollectie maken dit museum niet alleen een trekpleister voor Nederlanders, maar ook voor bezoekers uit heel Europa die hun bezoek op welke manier dan ook met cultuur willen combineren.

Het Nederlands Museum is een fantastische plek om de geschiedenis van het land te verkennen, met veel verschillende voorwerpen en schilderijen die eeuwen teruggaan. Wereldberoemde kunstwerken zoals Rembrandts Nachtwacht zijn hier te vinden, maar er zijn ook veel andere fascinerende stukken uit de Gouden Eeuw die de moeite waard zijn om te bekijken! Er zijn zeer interessante statusobjecten gemaakt voor degenen die in deze tijd rijkdom bezaten, zoals uitgebreide grote poppenhuizen die alleen al aan de hand van je bezittingen konden aangeven hoe hoog je op de maatschappelijke ladder stond.

Van Gogh Museum

Van Gogh is internationaal een van de beroemdste Nederlandse schilders, en zijn werken zijn in heel Europa te vinden. Het museum met de grootste collectie bevindt zich echter binnen de Nederlandse grenzen – het Van Gogh Museum (Den Haag). Het werd voor het eerst voor het publiek geopend in 1973 met alleen die stukken van Vincents familie die zij voor het nageslacht hadden bewaard; tegenwoordig vindt u hier meer dan 200 schilderijen naast een aantal speciale tentoonstellingen zoals de “Irissen” serie of “Zonnebloemen”.

Scheepvaart Museum

De Nederlanders hebben altijd veel geïnvesteerd in maritieme handel, en het is dan ook geen verrassing dat hun land de thuisbasis is van enkele van ’s werelds grootste maritieme musea. Eén zo’n instelling is momenteel bezig met de restauratie van een oud VOC-schip, dat zal laten zien hoe het leven was voor zeelui toen deze schepen voor het eerst werden gebouwd, door alles zo nauwkeurig en gedetailleerd mogelijk te maken – zelfs de tuigage is schilderachtig gerestaureerd! U zult uw volgende familiereis naar het noorden willen maken, al was het alleen maar om deze prachtige replica te zien, aangemeerd naast andere displays die de 500-jarige geschiedenis van Nederland vertellen door middel van schepen, variërend van kleine vissersbootjes tot moderne containerschepen die tegenwoordig over oceanen worden gebruikt.

Kröller-müller Museum

Hoewel alle bovengenoemde musea zich in Amsterdam bevinden, is het Kröller-Müller Museum een bezoek waard voor wie op zoek is naar meer moderne kunst. Stukken uit de 19e en vooral 20e eeuw vormen het centrum van deze collectie met een openlucht beeldentuin die stimulerende werken bevat van bekende kunstenaars als Picasso of Vincents eigen broer Theo van Gogh (die veel stukken heeft geschonken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *