Amersfoort, Nederland: Museum Flehite

Het Museum Flehite in Nederland is een fascinerend museum dat een intrigerende mix van kunst en geschiedenis biedt. In dit artikel worden enkele van de hoogtepunten van dit museum van wereldklasse besproken, evenals de redenen waarom het zo’n aantrekkelijke plek is om te bezoeken.

Het Museum van Amersfoort’s Verborgen Schatten is een museum in de historische binnenstad. De drie zogenaamde muurhuizen staan aan de Westsingel 50, gebouwd op oude stadsmuren die eeuwen geleden door brand grotendeels zijn verwoest, maar na 1340 na Chr. met extra lengte weer zijn opgebouwd!

Een blik op het verleden

Het Museum Flehite herbergt een fascinerende tijdcapsule die de geschiedenis van de stad gedurende vier eeuwen documenteert. Gebouwd op ruïnes van een oude stadsmuur, dienden deze gebouwen ooit vele functies, maar zijn nu voornamelijk woonappartementen voor lokale families om op elk gewenst moment in alle rust te genieten van hun onbetaalbare erfgoedcollectie, ver weg van de grote mensenmassa’s in het centrum.

De muren omsluiten zowel tentoonstellingsruimte over deze kleine gemeente als woonvertrekken waar bezoekers kunnen verblijven terwijl ze buiten de openingstijden andere gebieden bezoeken.

Oudheidkundige Vereniging Flehite

De naam Flehite (of ook wel Flethite) stamt uit de tijd van Karel de Grote en werd oorspronkelijk gebruikt voor een streek in Oost-Utrecht, bekend als gouw. Een museum gewijd aan dit onderwerp is aanwezig op de Leusderheide sinds 1878 toen amateuropgravingen daar begonnen door leden uit Amersfoort die zich vestigden als leiders binnen de Nederlandse prehistorie.

Restaureren

Het doel van de Oudheidkundige Vereniging Flehite is: “Het stimuleren van liefde voor en studie in de plaatselijke geschiedenis, beide ruim opgevat, door het in stand houden van Museum Flehite.” Ook draagt de vereniging zorg voor de restauratie van oude panden binnen de Amersfoortse grenzen, alsmede andere historische plaatsen zoals monumenten of archeologische zaken. Zij organiseren bijeenkomsten over deze onderwerpen wanneer geschikte ruimten beschikbaar komen.

Bijzondere voorwerpen

Het Museum Flehite herbergt een uitgebreide en diverse collectie. De permanente tentoonstellingen bevatten voorwerpen zoals mammoetbotten, prehistorische grafvondsten van de Leusderheide met schilderingen die teruggaan tot eeuwen geleden; verfijnd glaswerk dat in Amersfoort is gemaakt voor degenen die niet meer te voet door de stad kunnen komen door een ouderwets voertuig zoals ik – wat is een betere plek dan hier waar we omringd zijn door deze voortreffelijke waren? En dan zijn er ook nog de motorfietsen die hier in onze eigen EYSINK fabriek worden gemaakt.

U wordt hartelijk ontvangen in het museum, waar u interessante voorwerpen kunt zien die niet te zien zijn. Zo zijn 2.500 kaarten en stadsgezichten nu digitaal toegankelijk – een bijzonder item is een zogenaamde gaper die oorspronkelijk in 1893 uithangborden voor apotheken waren! De familie Kok schonk deze kunstwerken aan onze instelling met om de paar maanden een tentoonstellingsthema variërend van kunstgeschiedenis tot heel Europa; ze zijn zeker de moeite waard om te zien als het uw ding is bezoek ons dan op elk moment tussen september 2018 – april 2019 wanneer ze weer aanwezig zullen zijn op “Musea als Ontmoetingsplaats”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *